Revontulet

Näin maksimoit revontulien näkemisesi: tule Enontekiön Kilpisjärvelle kevättalvella tai alkusyksystä. Kun taivas on selkeä, mene ulos tunteina keskiyön molemmin puolin. Revontulia näkyy kolmena yönä neljästä.

Toimintaperiaatteeltaan revontulet ovat maailman hienoin loisteputki. 1000 km/s nopeudella syöksyvät auringon hiukkaset pääsevät maapallon napojen läheisyydessä törmäämään ilmakehän happi- ja typpimolekyyleihin, jotka alkavat hehkua valoa. Vanha lappilainen selitys revontulille on tuntureilla juokseva kettu, jonka häntä iskee kipinää kinoksia vasten. Kanadan intiaanit kertovat vastaavanlaista tarinaa karibuhirvestä säkenöivine turkkeineen. Norjalaiset taas näkevät taivaalla jumalten rakentaman sillan, joka on tulessa jotteivät jättiläiset pääse sille. Inuitien tarinoissa revontulet ovat muinaisten henkien soihtukulkue niiden johdattaessa kuolleiden sielut onnen maahan.

Revontulien jäljillä on kuvallinen opas revontulibongaukseen Pohjolassa. Se selittää revontulien synnyn, värit ja muodot sekä ohjeistaa parhaiden olosuhteiden ja paikan valinnassa. Oppaaseen voi tutustua tästä linkistä.

 

 • Hetta

  Revontuli Moottorikelkka Safari

  Aja 10 kilometriä erämaahan etsimään revontulia.  Annamme teille ajoohjeet moottorikelkkoillemme ja pysymme helpoilla avatuilla poluilla. Pidämme monta taukoa ja sammutamme kulkuneuvojen moottorit nauttiakseen luonnon hiljaisuudesta ja etsimään taivaalta revontulia.

  Lue lisää
   
 • Hetta

  Koiravaljakko Safari 2 Päivää: Napaseudun Yö

  Teidän 2-päiväinen koiravaljakkoajo kokemus yleisesti alkaa 11:00 ensimmäisenä päivänä. Teille annetaan sopivat tarvikkeet ja vaatetuksen arktisiin olosuhteisiin ja sitten esittelemme tarhan ja koirat ennen kuin saatte tarkat koiravaljakon ajoohjeet. Kun olette valmiita opetamme teidät valmistelemaan henkilökohtaisen koiravaljakonne. Opitte oikean kokoisista valjaista jokaiselle koiralle, miksi teille on valittu erityiset koirat, niitten yksittäiset luonteet ja mihin paikkaan ne kuuluvat linjoissa. Teille näytetään myös minne henkilökohtaiset tavarasi mahtuvat rekin kyytiin – ja sitten lähdemme matkaan.   Meillä on muutama reitti vaihtoehto tähän kahden päivän safariin ja teemme päätöksemme sään ja lämpötilan perusteella sekä miten teidän aikataulu mahtuu meidän muiden varauksien mukaan ja teidän fyysisestä kunnosta. Kaikki kiertueen yksityiskohdat löytyy ladattavana muotona tästä.

  Lue lisää
   
 • Revontuliretki Jehkatsin tunturimajalle (960mpy)

  Korkea-Jehkatsin laelta avautuu esteetön näkymä kolmen valtakunnan mahtituntureille. Kaikkiin ilmansuuntiin avautuvaa yötaivasta ja revontulia voi ihmetellä täydessä hiljaisuudessa valosaasteen ulottumattomissa. Pienessä tunturimajassa Jehkatsin laella nautitaan lämmin yöjuoma tarinoiden saattelemana. Öinen kelkkaretki suuntautuu Kilpisjärven kylästä Tsahkalille ja Saanajärven kautta Jehkastunturin laelle (968 m). Siellä pysähdymme entiselle rajavartioston partiomajalle. Jehkasilta avautuu esteetön näkymä kaikkiin ilmansuuntiin. Tästä on helppo aloittaa suurtuntureihin tutustuminen vaikka heti hiihtoviikon alussa. Kahvistelun lomassa opetellaan lähituntureiden nimiä, kurkistellaan Norjan puolelle Kalkkujärven lapinkylään ja herkistytään kuuntelemaan hiljaisuutta.

  Lue lisää
   
 • Kilpisjärvi

  Revontuliretki

  Pimeän tullen lähdemme liikkeelle moottorikelkan rekikyydissä. Retken tukikohta on laavu tai kota, johon opas rakentaa avotulet ja tarjolla on nuotiokahvit. Ja sitten tähyillään taivaalle!  Avoimet näkymät ja kaukainen sijainti kylän valoista antavat hienot mahdollisuudet revontulien katseluun – ja jo tilastollisestikin Kilpisjärvellä revontulia esiintyy useammin ja upeammin kuin muualla Lapissa. Vaikka revontulet eivät näyttäytyisi, on retki arktisen iltataivaan alla aina kokemisen arvoinen elämys.

  Lue lisää
   
 • Revontuliretki

  Revontuliennusteen mukaan voimme ajaa autolla vaikka Jäämerelle asti.    

  Lue lisää
   
 • Revontulivalokuvaus

  Revontulivalokuvaus ammattilaisen opastuksella. Joka ilta, kun taivas on pilvetön, lähdemme etsimään revontulia Kilpisjärveltä. Usein ei tarvitse ajaa pitkällekään, kun jo löydämme hyvän avoimen paikan ja taivaalle syttyvät revontulet. Tarvittaessa piipahdamme Norjan puolelle, jos sää Suomessa on tukkoinen. Valokuvaava opas osaa viedä sinut parhaille kuvauspaikoille ja varmistaa kamerasi asetukset jo ennen kuvauspaikalle menoa. Onnistuita revontulikuvia on mukava esitellä kotona. Mikäli kuvaaminen ei ole sinun juttusi, voit silti pyytää Garethiä kuvaamaan sinut revontulet taustalla. Lähde mukaan revontuliretkelle tai varaa ihan oma opastus!  

  Lue lisää
   
 • Kilpisjärvi

  Revontulten bongaus Porotilalla

  Ihastele taivaalla telmivää tarujen tulirepoa, jonka kylkien isku puihin ja hännän hipaisu lumihankeen aiheuttaa kipinäsuihkun, joka meille näyttäytyy loimuavina taivaan tulina, hengästyttävän kauniina valoilmiönä. Seuraksesi ja kameran linssiin saatat saada tilalla vapaana kuljeskelevia poroja, uteliaita ja pörröisiä pohjoisen asukkeja. Käytämme tukikohtana porotilan kotaa, jossa porontaljoilla tulen äärellä odotamme valoshown alkamista nauttien iltapalan ja kuumaa juomaa. Kota on revontulibongaajien käytössä koko ohjelman ajan. Tunnelmallinen kotailta aidolla porotilalla on elämys, vaikka revontulet eivät näyttäytyisikään – täällä Kilpisjärven alueella mahdollisuutesi niiden bongaamiseen on kuitenkin huippuluokkaa.

  Lue lisää
   
 • Kilpisjärvi

  Vasaran porotilan Revontulikota: loma-asunto näköalapaikalla!

  Ihaile kesän lumoavaa yötöntä yötä, tutkaile tummenevien syysöiden tähtitaivasta, hurmaannu kaamoksen kauneudesta, nautiskele taianomaisista taivaanvalkeista. Vasaran porotilan neljä lasikattoista Revontulikotaa ovat tilavia (29 m2) ja taidokkaasti sisustettuja hotellitasoisia loma-asuntoja, jotka tarjoavat uskomattoman upeat näkymät Lapin luontoon. Astuessasi Revontulikodasta pihalle löydät itsesi kirkasvetisen Peerajärven rannalta, keskeltä aitoa saamelaista porotilaa, jonka uteliaat nelijalkaiset asukkaat vaeltelevat vapaina ja saattavat asettua samaan kuvaan kanssasi.

  Lue lisää
   

Palveluksessasi