Revontulet

Näin maksimoit revontulien näkemisesi: tule Enontekiön Kilpisjärvelle kevättalvella tai alkusyksystä. Kun taivas on selkeä, mene ulos tunteina keskiyön molemmin puolin. Revontulia näkyy kolmena yönä neljästä.

Toimintaperiaatteeltaan revontulet ovat maailman hienoin loisteputki. 1000 km/s nopeudella syöksyvät auringon hiukkaset pääsevät maapallon napojen läheisyydessä törmäämään ilmakehän happi- ja typpimolekyyleihin, jotka alkavat hehkua valoa. Vanha lappilainen selitys revontulille on tuntureilla juokseva kettu, jonka häntä iskee kipinää kinoksia vasten. Kanadan intiaanit kertovat vastaavanlaista tarinaa karibuhirvestä säkenöivine turkkeineen. Norjalaiset taas näkevät taivaalla jumalten rakentaman sillan, joka on tulessa jotteivät jättiläiset pääse sille. Inuitien tarinoissa revontulet ovat muinaisten henkien soihtukulkue niiden johdattaessa kuolleiden sielut onnen maahan.

Revontulien jäljillä on kuvallinen opas revontulibongaukseen Pohjolassa. Se selittää revontulien synnyn, värit ja muodot sekä ohjeistaa parhaiden olosuhteiden ja paikan valinnassa. Oppaaseen voi tutustua tästä linkistä.

 

Palveluksessasi