Kelkkailu

Moottorikelkka on mainio kulkupeli, kun pitää päästä asioille. Millä muulla enontekiöläinen kävisi kokemassa riekkoansat tai tsekkaamassa poronsa?

Suuntaa sinäkin talviteillemme hiljaisiin, lumisiin tunturierämaihin. Saatat hyvinkin tavata töillään kulkevan poromiehen. Jos tapaat kaksi, se on jo enontekiöläinen liikenneruuhka. Muista, että moottorikelkkailu ei ole jokamiehenoikeus. Harrastuskelkkailu on sallittu ainoastaan merkityillä moottorikelkkailureiteillä ja -urilla sekä vesistöjen jäällä. Suojelualueilla on vielä erikseen tarkempia sääntöjä. Merkityille urille voit lähteä kelkkailemaan omin päin tai paikallisen safariyrittäjän matkassa. Hän saattaa olla se poromies. Hyvällä onnella näet reissulla hänen poronsakin. Kelkkailemaan pääset jo alkutalvesta ja kelejä riittää pitkälle kevääseen. Myös uria riittää: niitä on Enontekiöllä noin 600 km. Osa urista vaatii maksullisen luvan ja osa on ilmaisia. Muistathan, että uralta poikkeaminen ei ole sallittua ilman maanomistajan lupaa!

Hetan kirkonkylästä lähteviä moottorikelkkailu-uria hoitaa Enontekiön kunta. Niiden käyttöön ei tarvita erillistä lupaa. Myös Victoria-reitti, joka kulkee Suomen ja Ruotsin rajaa myötäillen Muoniosta Kilpisjärvelle on maksuton. Enontekiöllä Tarvantovaaran ja Käsivarren erämaa-alueilla sekä Lätäsenon-Hietajoen soidensuojelualueella Palojärvestä Kilpisjärvelle kulkevalle moottorikelkkailu-uralle sekä pistoille Syväjärvi–Karesuvanto ja Raittijärvi–Saarikoski on hankittava maksullinen Metsähallituksen valtakunnallinen uralupa (www.eraluvat.fi). Kilpisjärven kylän alueella moottorikelkkailu-uria hoitaa Kilpisjärven ladut ry ja uranhoitomaksu tulee suorittaa osoitteessa www.kilpisjarvenladut.fi

 

KARTAT JA LINKIT:

ENONTEKIÖN alueen urat löytyy Retkikartasta.

Metsähallituksen valtakunnallinen maksullinen ura Kilpisjärvi-Palojärvi ja pistot Syväjärvi-Karesuvanto sekä Raittijärvi-Saarikoski
KARTTA 1

KARTTA 2

 

Kilpisjärven ladut ry:n ylläpitämät urat KARTTA

 

www.eraluvat.fi

www.retkikartta.fi

www.kilpisjarvenladut.fi

 

 

 

 • Hetta

  Revontuli Moottorikelkka Safari

  Aja 10 kilometriä erämaahan etsimään revontulia.  Annamme teille ajoohjeet moottorikelkkoillemme ja pysymme helpoilla avatuilla poluilla. Pidämme monta taukoa ja sammutamme kulkuneuvojen moottorit nauttiakseen luonnon hiljaisuudesta ja etsimään taivaalta revontulia.

  Lue lisää
   
 • Revontuliretki Jehkatsin tunturimajalle (960mpy)

  Korkea-Jehkatsin laelta avautuu esteetön näkymä kolmen valtakunnan mahtituntureille. Kaikkiin ilmansuuntiin avautuvaa yötaivasta ja revontulia voi ihmetellä täydessä hiljaisuudessa valosaasteen ulottumattomissa. Pienessä tunturimajassa Jehkatsin laella nautitaan lämmin yöjuoma tarinoiden saattelemana. Öinen kelkkaretki suuntautuu Kilpisjärven kylästä Tsahkalille ja Saanajärven kautta Jehkastunturin laelle (968 m). Siellä pysähdymme entiselle rajavartioston partiomajalle. Jehkasilta avautuu esteetön näkymä kaikkiin ilmansuuntiin. Tästä on helppo aloittaa suurtuntureihin tutustuminen vaikka heti hiihtoviikon alussa. Kahvistelun lomassa opetellaan lähituntureiden nimiä, kurkistellaan Norjan puolelle Kalkkujärven lapinkylään ja herkistytään kuuntelemaan hiljaisuutta.

  Lue lisää
   
 • Haltitunturin valloitus (1324 mpy)

  Suomen korkein kohta sijaitsee Haltitunturilla Norjan rajan tuntumassa. Kilpisjärveltä Haltille matkataan moottorikelkalla läpi Suomen uljaimpien tunturimaisemien. Rajapyykillä 303B on kuuluisa Haltin kirja, johon tunturin valloittajat kirjoittavat nimensä ja järjestysnumeronsa. Matkan varrella nautitaan porokahvit ja pientä purtavaa. Muistoksi retkestä Kilpissafarit myöntää Haltin valloittajan kunniakirjan. Paluumatkalla pysähdytään nokipannukahveille  tunturin juurella sijaitsevaan vanhaan Haltin majaan. Kilpisjärvelle palataan  samaa reittiä sopivia taukoja pitäen.  

  Lue lisää
   
 • Retki kolmeen valtakuntaan

  Kaikkien aikojen vauhdikkain Skandinavian kiertomatka: noin 15 kilometrin päässä Kilpisjärven kylästä Koltavuomassa on Suomen, Ruotsin ja Norjan keltainen rajapyykki. Kun kiertää rajapyykin, on astellut kolmen valtion maaperällä. Väitetään, että tämä maailman rauhallisin valtakunnanraja. Moottorikelkkareitti rajapyykille kulkee suurimmaksi osaksi Kilpisjärven jäällä. Aloittelijakin pystyy ajamaan helpon reitin moottorikelkalla. Kansallisena veteraanipäivänä 27.4. kolmen valtakunnan rajapyykillä järjestetään juhlallinen lipunnosto veteraanien kunniaksi ja Lapin sodan päättymisen muistolle. Suomalaisjoukot nostivat lipun rajapyykille Lapin sodan päättyessä 27. huhtikuuta 1945.    

  Lue lisää
   
 • Kilpisjärvi

  Haltin valloitus – retki Suomen huipulle!

  Halti on Suomen huippu, 1324 metriä meren pinnan yläpuolella. Ajoreitti kulkee korkeiden tunturiylänköjen halki henkeäsalpaavan jylhissä maisemissa. Huipulle pyritään nousemaan kelin niin salliessa, ja kirkkaalla säällä sieltä näkyy Jäämeren rannan jyrkkä kallioseinämä. Tunturin kupeessa erämaakämpässä nautitaan retkieväät.  

  Lue lisää
   
 • Kilpisjärvi

  Retki Kolmen valtakunnan rajapyykille

  Moottorikelkkareitti kulkee Kilpisjärven poikki,kohti pohjoisen Norjan tuntureita. Tämän retken aikana pääsee ihailemaan Kilpisjärven kylämaisemien lisäksi upeaa tunturimaisemaa ja vierailemaan sekä Ruotsissa että Norjassa. ”Passintarkastusta” tällä Pohjoismaiden nopeimmalla kiertomatkalla ei ole! Rajapyykillä pidetään valokuvaustauko ja tarjolla on kuumaa mehua.

  Lue lisää
   
 • Kilpisjärvi

  Tunturiretki

  Retkelle lähdetään kylältä moottorikelkan rekikyydillä. Kuljetuksen aikana pääset ihailemaan karunkaunista tunturiylänköä, kun nousemme puurajan yläpuolelle. Pilkkipaikalla opas auttaa tarvittaessa, ja ehkäpä saat saaliiksi raudun, arktisten vesien kuningaskalan. Jos kalaonnen kokeilu ei kiinnosta, voit rentoutua nauttien näkymistä ja erämaan rauhasta. Retken eväskattaus maistuu taatusti.

  Lue lisää
   
 • Hetta

  Pilkkiretki Ounasjärvellä

  Pilkkimisen jälkeen etsimme hyvän tulistelupaikan ja paistamme makkarat ja juomme kahvit. Kelkkailua tällä retkellä tulee 25 kilometriä, retken kesto 3-4 tuntia.

  Lue lisää
   
 • Hetta

  Hetta safari

  Kelkkasafari Hetan ympäristössä. Pidämme tauon jossain mukavassa paikassa ja juomme kuumat juomat. Safarin kesto 1,5 h / 2,5 h.

  Lue lisää
   

Palveluksessasi