Sahpanpalon polku

Sahpanpalon polku 11 km

Tällä kertaa valittiin Pöyrisjärven polku, useita kilometrejä avaraa loivaa alamäkeä. Mönkijäura johtaa Pöyrisjoen suulle ja jälkeä seuraten löytyy kahlaamo. Joen suussa järvenpuolella on tiettävästi matala särkkä, jota pitkin on helppo kahlata vastarannalle. Me kahlasimme kuitenkin viistosti joen poikki kohden vastarannalla näkyvää mönkijän jälkeä. Vesi on kirkasta ja lämmintä ja sileällä hiekkapohjalla erottuvat hyvin syvemmät kuopat ja ne kierreltiin, vettä oli vain polveen asti.

Pöyrisjärven ranta on matalaa hiekkarantaa, kesäisellä vedenkorkeudella kuivaa hiekkaa on törmän alla muutaman metrin leveydeltä. Ajettiin välillä kuivalla maalla ja välillä matalassa rantavedessä. Hiekkarantaa on 2km. Ennen autiotupaa on vielä ylitettävä kapea mutta syvä puro, onneksi paikalla on ponttoonilautta, jolla ylitys kävi kuivin jaloin.

Vaihtoehtona olisi ollut jatkaa Pöyrisjärven rantaa ja kiertää puron suu järven särkkää pitkin. Aivan autiotuvan takana on jälleen syvä hiekkaan uurtunut puro ja matalin kahluupaikka löytyy taas järvestä, osittain veden yläpuolella olevaa särkkää pitkin.

Pöyrisjärven uudessa ja tilavassa autiotuvassa on sekä avoin puoli sekä lukittu varaustupa. Meille autiotupa oli liian mukava ja teimme telttaleirin läheisen pienen järven rantaan.

Korkean veden aikaan saattaa järven rantahiekka olla kokonaan veden alla. Rannan ja suon välissä on pensaikkoinen valli eikä siellä ole polkua. Silloin voi olla parempi vaihtoehto kiertää Pöyrisjärvi pohjoispuolelta Maaterlompolon polkua.

Löydät tarkemman reittikuvauksen tästä.

Artikkelin kirjoittaja ja kuvat: Maastopyöräilyn harrastaja Tapio Huttunen Vantaalta.