Saanajärven polku

Saanajärven polku 5 km

Vuoden 2017 ruskaretken yhteydessä, kävimme pyöräilemässä Saanajärven polun. Polku on helppokulkuinen ja lyhyt, joten se sopii hyvin kehon palauttavaksi lenkiksi pitkän automatkan jälkeen. Pyöräretkelle on kuitenkin hyvä varata useampi tunti, sillä retken aikana nousua kertyy 208 metriä ja edestakainen matka on kokonaisuudessaan reilut 10km.

Saanajärven polun lähtöpaikka sijaitsee Kilpisjärven retkeilykeskuksen läheisyydessä, Siilasjärven edustalla olevalta maastouralta.

Nousu Saanajärvelle päin on leveää maastoliikenneuraa Korkea Jehkaksen ja Saanan välissä.

Nousun tasaantuessa alkaa kivirakka ja vaativampi maasto. Ajolinjat löytyvät kuitenkin helposti ja järvelle päin pudottelu onnistuu hyvin.

Maisemat Saanan takana ovat upeat.

Loppupätkällä ovat vastassa pitkospuut, joita ennen oli kivirakkaa, joka on kosteana liukasta.

Oikealla ajoituksella paluumatkan kruunaa upea auringonlasku. Paluupudottelu on kevyttä ja leveä ajoura mahdollistaa kovat vauhdit.

Saanajärven polku soveltuu hyvin vasta-alkajalle, joka osaa jo hieman hakea ajouria kivien välistä. Useamman tunnin rupeama tarvitsee myös ajajaltaan kärsivällisyyttä ja kuntoa. Kokeneemmalle kuskille lenkki tarjoaa rennon palauttavaa menoa ja vaativampi kuski voi yhdistää samaan reissuun Korkea Jehkaksen laskun.  Kostealla kelillä kivarakka on liukasta, mikä kannattaa huomioida ennen polulle lähtöä.

Löydät tarkemman reittikuvauksen tästä.

Artikkelin teksti ja kuvat: Markku Mäenpää.