Naltijärven polku

Kalmankaltiolta Naltijärvelle 17 km. Helppo. Reitti nro 8

Maastoliikenneuraa pitkin nousten tunturikoivikosta hietakankaille. Aloittelijoille tämä reitti on yksi parhaista Enontekiöllä. Tältä reitiltä on jatkoyhteys vaativalle Maaterlompolon reitille.

Matkasimme Hetasta pyörinemme Peltovuoman, Nunnasen kautta Kalmankaltion entiselle rajavartioasemalle, johon yleinen tie päättyy. Jatkoimme vielä hiekkateitä oikealle n. 1,5 km, jossa muutamia autopaikkoja. Saatuamme matkavalmistelut suoritettua suuntasimme kohti Naltijärveä. Alkumatkasta oli reitin jyrkimmät mäet, jonka jälkeen maasto muuttui koivikosta tunturimaisemaksi. Ohitamme kirkasvetisiä tunturijärviä. Reitin tasaisuus antoi meille mahdollisuuden ihailla avaraa maisemaa. Reitillemme osui muutamia kosteikkoja, joiden ylitys tai kiertäminen onnistui vaivattomasti. Mieleemme jäivät myös lyhyet jyrkähköt nousut hiekkatievoille, joista turvallinen mutkainen mäki alas vauhdilla.

Kuva: Tapio Huttunen.

 

Matkalla Naltijärvelle oli muutamia risteyksiä, joissa tarkistimme ajouramme kartasta ja olipa muutamilla GPS-laitteetkin mukana. Paikoin reitillä on hienoa hiekkaa, joissa ”läskipyörämme” kulkivat helpommin kuin maastopyörät. Monelle meistä tämä oli eka reissu, jossa mukana oli Pekka sähköistetyllä fatbikellä. Pyörä kulki vaivattomasti ylämäissä ohittaen meidät ”sähköttömät”. Pyörän omistaja oli hyvin tyytyväinen apuriinsa. Pidemmille matkoille reppuun tai rinkkaan on hyvä laittaa vara akku. Kokeillessamme pyörää se osoittautui painavaksi, joka ei kuulemin tunnu pyöräiltäessä. Maaterlompolon vaativalle reitille 70 km sähköpyörä olisi verraton apu. Hankinta tullee eteen tulevaisuudessa, mietimme.

Naltijärven tupa. Kuva: Jarmo Rinkinen.

Naltijärven tupa oli siisti ja tilava. Läheinen järvi houkutteli uimaan; ehkä sitten seuraavalla reissulla. Mietiskelimme porukalla miten olisi paras tuoda tarvikkeita pyörällä selässä vai pyörässä. Päätimme tiedustella Huttusen Tapsalta, jolla runsaasti kokemusta erilaisista maastopyöräretkistä.

Pienen lepotauon jälkeen paluumatka sujui ihaillen maisemaa. Tapasimme paluumatkalla muutamia poromiehiä matkalla ”työmaalleen”. Muutaman sanan vaihdettuamme jatkoimme matkaa kohti Kalmankaltiota ja Hettaa.

Näin jälkeenpäin miettien tämä reitti on todella upea maastollisesti ja helppo ajettava myös aloittelijoille. Nunnasesta Kalmalle johtava hiekkatie houkutteli myös ajamaan pyörällä ja jatkamaan Kalmalta Naltijärvelle. Reitille syntyisi pituutta n. 30 km suuntaansa ja olisi riittävä päivämatka ajatellen Naltijärven autiotuvassa yöpymistä.

Tarkemman reittikuvauksen löydät tästä.

Artikkelin kirjoittaja: Heikki Järvistö.