Maaterlompolon polku

Maaterlompolon polku 70 km

Sahpanpalon risteyksessä luoteeseen suuntautuva mönkijäura vie korkeiden hiekkadyynien maahan. Edessä muutaman kilometrin päässä näkyy korkeita hiekkatörmiä. Maastoura on kovaa hiekkapohjaista mönkijän jälkeä. Maasto on hiljalleen nousevaa kunnes tullaan pienen Tammukkapuron syväksi uurtamalle ahteelle.

 

Puro ei ole juuri paria metriä leveämpi eikä edes kovin syvä mutta syvän notkon se on ehtinyt uurtaa hietikkoon. Tammukkapuron lähellä on taas viihtyisä leiripaikka, teltan kiilat saa varmasti poljettua kivettömään hiekkaan. Puhelimellekin on täällä kenttää.

Tammukkapurolta eteenpäin mönkijäura kulkee avointen hiekkalaikkujen läpi ja on helppo kadottaa. Oikea reitti löytyy harjanteen takaa Maaterlompolojärvien kapealta ja matalalta kannakselta. Vettä on vain nilkkaan asti.

Mönkijäura heikkenee ja katoaa viimein varvikkoon ja on suunnistettava varvikossa lounaaseen. Mönkijäura löytyy kuitenkin seuraamalla GPS-jälkeä Maaterlompolon eteläisen pään tasalta mutta noin puolen kilometrin päästä rannasta. Edessä on Haukilempsin lampi ja suo. Ylityspaikka löytyy topografikarttaa tutkimalla ja maastoa tähystämällä sekä GPS-jäljen avulla. Lampien lähellä suo on märkä eikä kanna kulkijaa, kauempana lammista ylitys onnistuu kuitenkin hyvin. Edessä olevalla Rajavaaralla on joskus ollut kämppä mutta se on palanut vuosia sitten. Mönkijäuraa seurataan etelän suuntaan ja aikanaan valitaan poroaidalla Termisvaaran itäpuolelle vievä ura. Koiravaaran jälkeen lasketellaan taas harju- ja järviseudulle Pöyrisjärven lounaispuolelle ja harjun jälkeen tullaan pian Näkkälään vievälle maastoautouralle, Pöyrisjärven polulle.

Reitti Kalmakaltiosta Pöyrisjärvelle ja Näkkäään on suosittu pitkä mtb-vaellusreitti läpi Pöyrisjärven erämaan. Reitin voi ajaa päivässä tai sillä voi viettää aikaa useamman päivän. Telttailuun on mahdollisuuksia lähes jokaisen vesipaikan äärellä, yöpyä voi myös alueella olevissa autiotuvissa. Reitin varrella on Naltijärven- ja Pöyrisjärven autiotuvat ja vanha huonokuntoinen ja huoltamaton Suukisautsin tupa.

Seudun nähtävyys on ehdottomasti Pöyrisjärven pohjoispuoliset hietikot ja dyynit, sellaisia ei ole missään muualla Suomessa.

Naltijärven ja Kalkujärven lapinkylän väliselle reitille on rinnakkainen vaihtoehto hieman pohjoisempana Norjan rajan tuntumassa. Pohjoisempi reitti kulkee osittain Norjan puolella poroaitaa seuraten. Jos Käkkälöjoen ylitys arveluttaa korkean veden ja kovan virtaaman vuoksi, kannattaa kulkea tätä pohjoisempaa reittiä. Ylämailla kulkevalla reitillä ei ole hankalia vesistöjä eikä myöskään juomavettä. Pohjoinen ja eteläinen reitti yhdistyvät Suukisautsissa.

Yhdistelemällä Pöyrisjärven, Maaterin ja Sahpanpalon poluista saa helposti 60km pitkän päiväretken tai yhden yön vaellusretken. Majoittua voi omassa teltassa tai Pöyrisjärven autiotuvassa. Päiväretkelle lähtöpaikaksi sopii Näkkälässa maastouran pysäköintipaikka.

Tarkemman reittikuvauksen löydät tästä.

Artikkelin kirjoittaja ja kuvat: Tapio Huttunen.