Leppäjärven polku

Leppäjärveltä kohti Kultimaa yhdessä pyöräillen, 23 km

Tämä noin 23 km pitkä maastopyöräreitti soveltuu erinomaisesti kiinnostuneille aloittelijoille ajettavuutensa ja helppoutensa vuoksi. Tällä reitillä on mahdollisuus ihailla maisemia sekä kehittää ajotaitojaan suonylityksissä sekä pitkospuilla. Yhdessä ajaminen tuntui tällä reitillä mukavalle. Väliin rinnakkain ajo antoi mahdollisuuden keskusteluille ja pitkoksilla sekä suon ylityksissä oli hyvä seurata kaverin ajotaitoa ja -linjoja.

Reitin aloituspaikan löytäminen Leppäjärvestä Palojoen yli menevälle sillalle oli hieman hankalaa. Tieltä nro 93 käännyimme viittojen Leppäpalontie/Kultima 22 autolla ajettavalle tielle. Muutaman sadan metrin päässä olevan sähkölinjan lähettyviltä löytyy autoille paikoitustilaa. Ajoimme pyörillä vahvinta uraa seuraten ohittaen mm. poroaidan. Noin 5 km ajomatkan jälkeen tulimme Palojoen ylittävälle riippusillalle. Silta oli mykistävä näky massiivisuudessaan. Sillan valmistumisvuosi oli 2002.

Nousimme sillan jälkeen harjumuodostelmalle, jolloin puustokin muuttui pensasmaisemmaksi.  Matkan puolivälissä Hietajärvellä tai vähän myöhemmin Läntisellä  Hanhijärvellä on oiva taukopaikka tunnin pyöräilyn jälkeen.  Reitin haastavin pyöräilyosuus oli edessä, koska vähäiset suoalueet ja kivikko-osuudet vaativat erilaista ajotaitoa. Tulipa eteemme pitkähkö mönkijäpitkos, joka vaati erilaista ajotaitoa. Läskipyörillämme ajo oli helpompaa kuin maastopyörillä pitkosten välissä olevien rakojen vuoksi. Ainahan on mahdollisuus kuljettaa pyörää pitkoksilla kävellen ja harjoitella osan matkaa ajamista.

Lähestyimme Kultimaan johtavaa ajotietä. Ennen sitä oli vaihtelevaa harjumuodostelmaa peurakuoppineen sekä pieniä kierrettäviä suopaikkaoja.  Jyrkähkön hiekkaisen alamäen jälkeen saavuimme Kultimaan johtavalle tielle. Tässä kohtaa haarautuu keskivaikea reitti Salvasjärvelle poroerotuspaikan ohitse Leppäjärvestä matkaa on kertynyt lähes 20 km. Tässä oli hyvä pitää taukoa niiden, jotka halusivat palata samaa reittiä Leppäjärvelle.

Ajaessamme takaisin pienellä porukalla totesimme maisemat jollakin tapaa tutuilta, mutta yllättävää kyllä erilaisilta. Taukoa pidimme taas puolimatkassa ennen viimeistä etappia.

Suosittelemme tätä reittiä edestakaisin ajettavana maastopyöräilyä aloitteleville. Maasto tarjoaa hienoa avointa hietatieva maisemaa sekä hieman haastavampiakin osuuksia. Reitin lähtöpisteet niin Leppäjärvellä kuin Kultimassakin ovat helposti tavoitettavissa.

Löydät tarkemman reittikuvauksen tästä.

Artikkelin on kirjoittanut maastopyöräilyn harrastaja Heikki Järvistö Enontekiöltä.

Kuvat: Nilla-Máhtte Magga.